Turvallisuus toimenpiteet TarU Hockeyssa Koronaa vastaan.
25.9.2020 10:48 Uutiset / Pääsivusto

Toimenpiteet Koronaviruksen estämiseksi!

TarU Hockey ja jäähalliyhtiö Auranmaan tekojaarata Oy huolehtivat harrastajien terveydestä viranomaisohjeiden lisäksi myös omatoimisella toiminnalla. Tärkeimmät toimenpiteet ovat seuraavat:

Pukuhuoneiden lisääminen ja hygieniatason nosto

Olemme ottaneet käyttöön jäähallin pukukoppien lisäksi myös ns. ulkorakennuksen varustekopit. Kopit siivotaan päivittäin ammattitaitoisen siistijän toimesta kiinnittäen erityistä huomiota tartuntapintojen puhdistukseen. Useamman pukukopin käyttö mahdollistaa, että pääosin vain yksi joukkue käyttää yhtä koppia päivässä.

Desinfiointipisteet

Alkukaudesta lähtien olemme ohjeistaneet jäähallin käyttäjiä desinfioimaan kädet tulessa hallille ja lähtiessä pois. Desinfiointipiste löytyy jäähallin ovelta sekä käytävältä. Tämän lisäksi joukkueilla on käytössä omat käsidesit ja käsihygieniaan kiinnitetään huomiota.

Olosuhteet

Joukkueet ovat harjoitelleet pääosin omina yksikköinä ja emme ole käyttäneet sisäliikuntapaikkoja. Jos käytämme sisäliikuntatiloja jäätoiminnan lisäksi, niin sisätiloissa liikkuu vain yksi joukkue kerrallaan. Olemme toivoneet että pienimmät juniorit pukevat varusteet mahdollisimman paljon kotona valmiiksi, jotta vältymme paremmin koppien ruuhka hetkiltä. Vanhempainpalavereita ja kokouksia on pidetty pääsääntöisesti ulkona ja vältetty ylimääräistä neukkarin käyttöä.

Pelaajien tapahtumaseuraaminen

Joukkueet kirjaavat osallistujat tarkasti jopoxin pukukoppiin. Tämä helpottaa tartuntaviranomaisten työtä, mikäli joudumme etsimään altistumisia. Suosittelemme vahvasti myös Koronavilkku sovelluksen käyttöä!

Kasvomaskit

Noudatamme toiminnassa viranomaisten ohjeita kasvomaskien käytön suhteen. Mikäli riittävän turvavälin noudattaminen on mahdotonta, niin maskin käyttö on paikallaan. Seuraamme tiivisti viranomaisten ja Suomen jääkiekkoliiton ohjeistusta asiassa.


Yleiset ohjeet

Perusohjeet hygieniasta pätevät jäähallilla ja hallin ulkopuolella:

1) Tärkein kaikista: Vain terveenä hallille & ihmisten ilmoille

Pienetkin hengitystieinfektion oireet tarkoittavat poisjääntiä harjoituksista ja joukkuetoiminnasta ja myös muiden ihmiskontaktien välttämistä. Toimintaohjeet ja mahdollisen ohjauksen koronatestiin saa terveydenhuollosta.

2) Huolehditaan hyvästä käsihygieniasta

 • Käsien pesu saippualla (tai käsidesillä, jos saippuapesu ei ole mahdollista) usein, erityisesti vessakäynnin yhteydessä ja ruokailuja edeltävästi, yhteisessä käytössä olevien pintojen koskettelun jälkeen (esim. buffet-ottimet). Tämä voi vaatia joukkueilta käsisaippuan, käsidesin ja kertakäyttöisten paperipyyhkeiden lisäämistä huoltolaukkuun, mutta satsaus on pieni verrattuna siitä saatavaan hyötyyn.
 • Vältetään koskettelemasta nenää suuta tai kasvoja ja tarpeettomasti ovenkahvoja, kaiteita tai muita julkisten paikkojen pintoja.
 • Vältetään kättelyä, ylävitosia ja nyrkkitervehdyksiä (ilman hanskoja)

3) Yskitään ja aivastetaan oikein

 • Suuntaaminen hihaan tai kertakäyttöiseen käsipyyhkeeseen, joka laitetaan käytön jälkeen suoraan roskiin
 • Kädet pestään yskimisen jälkeen

Kun jokainen tulee hallille vain terveenä ja noudattaa yllä olevaa perusoheistusta hyvän hygienian osalta ja mahdollisia viranomaisohjeita (THL ja muut viranomaiset), voi harjoituksissa ja peleissä mennä täysillä ja kamppailla lähikontaktissa.

Jääkiekossa on kuitenkin hyvä huomioida myös seuraavat asiat:

 • Harjoitukseen saavutaan ja poistutaan ripeästi, turhaa oleskelua hallilla, ml. koppitiloissa vältetään edelleen
 • Pukukopeissa pidetään mahdollisuuksien mukaan huolta turvaväleistä
 • Hallille saavuttaessa ja poistuttaessa kädet pestään saippualla (20 sek) – kun käsien saippuapesu ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta
 • Harjoituksiin varataan oma nimikoitu juomapullo ja jokaiselle oma hikipyyhe. Juomapullot täytetään jokaisen pelaajan toimesta. Jokainen myös huolehtii itse muista varusteistaan.
 • Yhteiskäytössä olevat oheistreenivälineet (painot, kuntopyörät jne.) pyyhitään käytön jälkeen
 • Vaihtopenkillä vältetään vierekkäin istumista. Harjoituksissa kannattaa ottaa käyttöön molemmat vaihtopenkit, näin minimoidaan lähikontaktit.
 • Harjoituksessa huolehditaan yskimis-, aivastamis- ja niistämishygieniasta ja asia käydään joukkueen kanssa läpi. Sylkeminen ei ole sallittua.
 • Vältetään ”tuulettamista” johon liittyy fyysistä kontaktia. Nyrkkitervehdys (”hokinyrkki”) hanskat kädessä on OK.
 • Suihkussa käynti hoidetaan hallilla ripeästi ja varusteet kerätään harjoituskassiin suihkun ajaksi. Hygieniavälineitä ei saa lainata (shampoo, saippua, deodorantti/vastaavat).
 • Jokainen huolehtii omista varusteistaan eikä muiden varusteisiin kosketa
 • Paita, sukat ja mahdolliset housupussit pestään korkeassa lämpötilassa (60 C?) mahdollisemman usein. Varusteiden kuivatuksesta huolehtiminen on tärkeää.
 • Huolehditaan yleisten tilojen hygieniasta, vaikka siivous ei kuuluisikaan joukkueen vastuulle.
 • Pelimatkoilla kiinnitetään erityishuomiota hygieniaan ja sovitaan joukkueen käytännöt mm. yhteisruokailujen ja tauko- ja majoituspaikkojen osalta.

Joukkueen mahdollinen altistus ja karanteeni

Jos joukkueen jäsenellä ilmenee koronavirusinfektioon viittavia oireita, kannattaa kuumeisen/oireisen lähistöllä olleiden välttää tarpeetonta kanssakäymistä muiden kanssa, kunnes testitulos on selvillä.

Jos koronavirustesti on positiivinen, tartuntatautilain mukaisesti koulutettu henkilökunta tekee epidemioiden selvitystä ja tartunnan jäljittämistä ja kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri määrittää karanteeniin asetettavat henkilöt. Karanteeniaika on 14 vrk.

Viranomaisohjeet


   
Lisää uutisia
Tarvasjoen Urheilijat ry
«  Lokakuu   »
Kategoriat